Konsumentsiffror för e-cigaretter och e-cigg!

Enligt uppgifter från en Barometer som genomfördes 2014 använder 6% av befolkningen i åldern 15-75 e-cigaretter eller cirka 300.000 människor i Sverige. Av den allmänna befolkningen som helhet står dagliga e-cigarettanvändare för 2.9%, eller mellan 1.2 och 1.5 miljoner individer. Bland dessa användare använder majoriteten också tobak: 75% av e-cigarettanvändarna är vanliga rökare och 8,4% av tillfälliga rökare. Många utav dessa använder sig utav fabrikat så som Aspire, Eleaf, GeekVape, Innokin, Joytech, Lost Vape, MLife, Peoplesmoker, Sigelei, Smok, Suorin, Uwell, Vaporesso, Voopoo och Wismec , men även en hel del andra e-cigg tillverkares produkter!

Av hela befolkningen i åldern 15-75 är tidigare rökare som använder e-cigaretter uteslutande endast 0,9%, eller cirka 400 000 individer. I maj 2017 publicerade InVS en veckovis epidemiologisk Bulletin (BEH n°12) som analyserar resultaten av 2016-Hälsobarometern på nivåerna av e-cigarettanvändning i Sverige. Man kan säga att det finns många olika namn för detta, men vanligast är ecigg, e-cigg, e cigg och e-cig. Alla betyder samma sak, fast på lite olika språk bara.

Resultaten från barometern tyder på att i Sverige , mellan 2014 och 2016, minskade förekomsten av daglig dessa e-cigg köpte vi från Vape.se vaping och tillfällig vaping. Dessa resultat visar att experimenteringen av den elektroniska cigaretten inte ökar och produkten lockar inte nya konsumenter. År 2016 minskar förekomsten av daglig användning bland de yngsta (15-24 år). Bland dagliga vapers ökar andelen ex-rökare och berör mer än 4 av 10 vapers i 2016. (InVS, 2017).

En nyligen genomförd studie i USA och publicerades i januari 2018 i JAMA (Journal of the American Medical Association) säger att Rökfria ungdomar som använder e-cigaretter är två till tre gånger mer benägna att börja röka tobak än de som aldrig har försökt “vaping”. (Watkins, 2018).

Det diskuteras fortfarande i detta skede om e-cigaretten utgör en riktig “gateway” till tobak i denna befolkning, eller om dessa två konsumtionsmedel faktiskt berör samma sårbara befolkning, vilket skulle ha experimenterat med tobak även om det inte fanns någon elektronisk cigarett (Soneji s, 2017). Det har faktiskt visat sig att ungdomar som använder e-cigaretter också löper större risk att experimentera med andra psykoaktiva ämnen (McCabe SE, 2018).

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.